Pobuda Sveta staršev: Povišanje investicij Mestne občine Maribor v šolsko infrastrukturo

Svet staršev OŠBP ugotavlja, da je nujno ukrepati za povišanje obsega investicij v šolsko infrastrukturo s strani Mestne občine Maribor.



Številne mariborske osnovne šole se borijo z nevzdržnim stanjem prostorov.

V več šolah so določeni prostori odprti kljub inšpekcijskim pregledom, ki so pokazali neustrezno stanje. Na nekaterih šolah gre za trohneče pohištvo, ki zaudarja, ponekod celo za azbestne strešne kritine.

Postopki sprejemanja in izvajanja investicij

Komisija občine

Osnovne šole vsako leto obišče komisija občine, ki jih vodstvo šole seznani s potrebami. Na osnovi ogleda vseh šol komisija izdela načrt investicijskih vlaganj. Ta načrt se nato vstavi v proračun, a večinoma zaradi pomanjkanja sredstev izvede le delno.

Obseg in izvedba investicij

Obseg potrebnih investicij

Že nekaj let je skozi dokumente komisije razvidno, da je celoten potrebni obseg investicij v šole, katerih ustanoviteljica je Mestna občina Maribor, približno 30,000.000 €.

Dejansko izvedene investicije

Kljub zaznanim potrebam v višini 30 milijonov je najvišja dejanska vrednost investicij v posamičnih letih bila 1.000.000 €.

Investicije v energetsko sanacijo

Mestna občina Maribor je v letu 2018 predlagala mestnemu svetu, da se energetske investicije v šole izvedejo v javno-zasebnem partnerstvu. Zasebni partner bi investiral v energetske sanacije (fasade, stavbno pohištvo, kotlovnice, tehnologija) in 15 let prejemal plačila porabljene energije po sedanjih vrednostih.

Nujnost povišanih vlaganj

S trenutnim tempom investiranja v šole se bo stanje le še poslabševalo, saj ob nerešenih obstoječih težavah nastajajo nove. Zato je nujno, da Mestna občina Maribor v celoti dvigne predviden in izveden proračun za investicije v šole.

Pobuda Aktivu svetov staršev mariborskih osnovnih šol

Svet staršev OŠBP je predlagal, da se v okviru ASSMOŠ oblikuje delovna skupina, ki bo koordinirala oblikovanje in izvrševanje skupne zahteve staršev za minimalna dejansko izvedena vlaganja v osnovne šole v naslednjih 5 letih.