Uporaba šolske elektronske pošte

Učenci OŠBP že v tretjem razredu v okviru računalniškega tedna prejmejo šolski elektronski naslov, ki jih spremlja vse do prehoda v srednjo šolo.

Danes so sicer vse šole dolžne učencem zagotoviti digitalne identitete najkasneje v 5. razredu, saj se učenci preko njih prijavljajo na kolesarski izpit.

Elektronski predali so skrbno varovani in učence se skozi uporabo uči ravnanja z elektronskimi sporočili, upravljanja gesel in varne komunikacije.

3. razred: osnove elektronske pošte

Vsak učenec v 3. razredu prejme od šolskega računalničarja v roke list z uporabniškimi imenom in začetnim geslom. To je privzeto nastavljeno enako za vse, a si mora vsak učenec ob prejetju gesla le tega spremeniti.

V nekaterih primerih list z geslom prejme razrednik, ki z učencem spremeni geslo in mu razloži vse potrebno.

Spreminjanje in upravljanje gesel

Otroke predvsem želimo tekom šolanja naučiti dobrega upravljanja z uporabniškim imenom in geslom za račune elektronskih storitev. Od tega je namreč v veliki meri odvisna njihova varnost na spletu.

Zato starše še posebej pozivamo, da otroke prav tako opozarjajo na ustrezno skrb pri tem.

Zaradi posebnosti sistema je spremembo gesla mogoče izvesti le iz računalniških naprav v omrežju šole.

Nadzor nad elektronskimi sporočili

Sistem šolske elektronske pošte je skrbno varovan in omogoča forenzično raziskovanje v primeru težav ali zlorab. Prav zato je toliko ustreznejši za zgodnje učenje otrok o internetu in elektronski komunikaciji, saj omogoča dobro preprečevanje in podrobno razreševanje situacij.