Teža šolskih torbic: zbiranje podatkov

ASSMOŠ organizira akcijo, s katero se želi ​ugotoviti dejansko stanje teže torb glede na otrokovo težo po starosti in spolu.



Starši vseh osnovnih šol v Mariboru smo vabljeni k sodelovanju v anketi, s katero se želi pridobiti osnovni vpogled v aktualno stanje.

Sodelovanje je enostavno. Zjutraj se tehta torbo z vsem potrebnim gradivom in se zapiše.

Več navodil v nadaljevanju v sporočilu predsednika ASSMOŠ, ki organizira aktivnost:

​Namen

Z akcijo želimo ​​ugotoviti dejansko stanje teže torb glede na otrokovo težo po starosti in spolu
ugotiviti kolikšna so odstopanja glede na priporočilo 10% otrokove teže ugotoviti koliko tehtajo prazne torbe zbrati predloge staršev za zmanjšanje teže torb.

Z zbranimi podatki  in predlogi želimo pripraviti nabor predlogov, ki bi jih nato skupaj z šolo lahko udejanjili v dobro otrok. Z izmenjavo predlogov in dobrih praks skušajmo v dobro vseh prispevati k izboljšanju stanja na tem področju.

Anketa (povezava do ankete)

Tehtamo težo otroka - šolarja, prazno torbo, ter torbo skupaj z vsem potrebnim šolskim gradivom (zvezki, učbeniki, delovni zvezki  - ki jih morajo dnevno nositi v šolo v torbi), copati in peresnicami, za vse dneve v tednu po urniku. Tako bomo dobili poprečno težo polne torbe. Tehta starš skupaj z otrokom doma. Hkrati pa vsakemu staršu ponujamo možnost, da v anketi posreduje predlog ali dobro prakso. S tem želimo zbrati čim več predlogov, s katerimi bomo  pripravili predloge za izboljšavo.

Zaželeno je sodelovanje staršev od 2-9 razreda. Starši ki imajo več otrok v šoli, lahko naredijo tehtanje za več otrok, vendar pa vnesejo podatke za vsakega otroka posebej.

Šole, ki so tehtanje opravile same, jim tega ni potrebno storiti, bi pa jih pozval, da mi posredujejo podatke, da jih vključim v podatke in nato predstavimo celoten dokument.

Čas izpolnjevanja anket bo do 28.maja 2018. Rezultati bodo obdelani in vam posredovani do 1.6.2018 za vsako šolo, ki bo sodelovala  posebej in za vse šole skupaj. Za šolo bodo  podatki posebej obdelani, če bo v anketi sodelovalo vsaj 10% šolarjev te OŠ.

Tako, upam, da se boste pridružili temu projektu in pozvali vaše predstavnike razredov, da pošljejo to anketo svojim staršem.