Šole v naravi

Prijetnost in uspešnost šole v naravi je še posebej odvisna od sodelovanja staršev in učiteljev.


Na sejah Sveta staršev v letu 2017/18 smo veliko debat posvetili vprašanju izvajanja šole v naravi.

Ugotovljeno je bilo, da je predvsem pomembna komunikacija že od začetka šolskega leta, v katerem se učenci tega udeležijo.

Zato je Svet staršev na zadnji seji v šolskem letu 2017/18 predlagal, da se za vse šole v naravi in izlete na prvem roditeljskem sestanku predstavi predvidene cene šol v naravi s specifikacijo stroškov. Pri tem se omeji znesek žepnine in se na uvodnem sestanku dogovori ta znesek s starši.

Največ nezadovoljstva je namreč bilo posledica razlik v cenah, ki nastanejo zaradi tega, ker je končna cena lahko odvisna od števila udeleženih. V nekaterih primerih lahko namreč odsotnost enega od otrok spremeni število zahtevanih spremljevalcev (ali druge dejavnike) in tako vpliva na ceno.

Prav zato je pomembno na uvodnem roditeljskem sestanku predstaviti različne možne scenarije, po katerih lahko pride do različnih cen in s tem dobro seznaniti starše.

Hkrati je pomembno, da se natančno opredeli znesek žepnine, ki se ga morajo starši 100% držati, saj sicer prihaja do zelo negativnih čustev in dogodkov, ko ima en otrok več od drugih. Starši se morajo na sestankih pred šolo v naravi pogovoriti tudi o drugih podrobnostih, kot so prehrana in morebitni obiski popularnih restavracij.